sunnuntai 10. syyskuuta 2017

KAUPPALEIKKIÄ

Stresasta päivää. Ei sieltä Italian Stresasta, vaikka sinnekin on lento muutaman päivän päästä. Puhe on tietenkin taas Kustantamo Stresasta, samalla matkasta kustantamoksi.


Leikin kauppaa. Verkkokauppaa. Ja se on ihan yhtä hauskaa kuin leikkimökin terassilla käyty lapsuuden kauppaleikki, jossa serkkutyttö ostaa mielikuvitusmaitoa litran kannuun ja kiviset limput kääritään raparperinlehteen.
    Leikkisetelit vain ovat muuttuneet virtuaalirahaksi, eikä asiakkaalle voi nyökätä kiitos ja näkemiin. Mutta oikeasti saa kirjoittaa osoitteen kuoreen, laittaa merkit päälle ja kiikuttaa muumikassissa postilaatikkoon.
     Tähän mennessä ei kukaan ole jäänyt ilman tilaamaansa kirjaa. Vain yhteen alkupäivien tilauksista olin laittanut yhden kirjan tilatun kahden sijasta, mutta sekin virhe saatiin pian korjattua. Hävetti silti vähän.


Maaliskuussa, kun vielä luettiin ja kommentoitiin toistemme käsikirjoituksia, oli meillä jo ISBN-numerot kirjoille. Ne haettiin Kansalliskirjastosta, jonne samalla rekisteröitiin kustantamo. Tunnusten hakeminen sähköisellä lomakkeella oli nopeaa ja vaivatonta. 
     Vaikka yksi palvelu toimisi kuin unelma, voi toinen ollakin jo työn takana. Y-tunnuksen ja kaupparekisteriotteen saaminen Patentti- ja rekisterihallitukselta kaikkine tarkistuspuheluineen ja täydentävine ilmoituksineen ei ollut vaivattomimmasta päästä. No, olinhan itsekin pihalla kuin Isola Bellan riikinkukot.


     Jokainen esikoiskirjailija varmaan näkee unia tulevan kirjansa kannesta heti ensimmäisen lauseen kirjoitettuaan. Niin meidänkin kirjoittajamme, vaikka kansista päättäminen olikin yksi kirjan tekemisen helpoimmista osioista. Kaikkien lähipiiristä kun löytyi jos jonkinmoista kuvantekijää. 
     Sain paljon käytännön apua ja informaatiota haastattelemalla Osuuskumman monitoiminaista Jenni Meresmaata. Scifiin, kauhuun ja spefiin keskittyvä Osuuskumma on toiminut viiden vuoden ajan Tampereella. Menestyksestä kertoo, että sen käännökset ovat parhaillaan valtaamassa kansainvälisiä markkinoita. 
     Jenniltä sain vinkkejä taittajista, eväitä kirjapainojen kilpailutukseen sekä kuvauksen siitä miten Holvi-verkkokauppa toimii. Ja heh, niin tulikin Osuuskummasta meille osuusKUMMI. 


Mutta ei tämä tässä vielä ole. Bloggaus matkasta kustantamoksi jatkuu, monta mutkaa ja kuoppaa on vielä kertomatta. 
     Sitä ennen pitää vain käydä Stresassa. 


                                         www.stresa.fi                                                  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti